top of page

Daleka zemlja, Melissa Albert. Recenzija.


„Pitam je mogu li doći da porazgovaramo uživo, a ona prasne u smijeh. 'Izgubili biste se tražeći me', kaže. 'Trebale bi vam mrvice kruha ili prilično duga nit da se ne izgubite.“

Priče iz Daleke zemlje knjiga je koju je napisala slavna Althea Proserpine, Aliceina baka. Althea živi u Ljeskovom lugu, zabačenom imanju nasred šume kojeg Alice nikad nije posjetila. Zapravo, Alice cijeli život živi sa majkom, stalno putujući iz grada u grad. Nikad nije posjetila Ljeskov lug i upoznala baku.


Priče iz Daleke zemlje su toliko popularne da se ni jedan primjerak ne može pronaći. Alice ih želi pročitati, želi saznati što više o njima, no kao da se cijeli svijet urotio protiv toga, a najviše njezina majka. Jednom je Alice pronašla knjigu na tavanu, no majka ju joj je brzo oduzela iz ruke. Uspjela je pročitati samo jednu rečenicu i već je postala opsjednuta knjigom. Tražila ju je posvuda, istraživala o svojoj baki, no kao da su sve informacije bile sakrivene.

Alice cijeli život proganjaju neke nesreće, čudne situacije iz kojih uvijek trebaju bježati te ima osjećaj da je stalno netko promatra i gleda. Čak ju je jednom oteo neki čovjek koji joj je obećao da je vodi baki. Kao da je okružena drugačijim i mističnim ljudima.


Nakon što im je javljeno da je Althea umrla, život im se može vratiti u normalu. Konačno se mogu smjestiti u neki grad i nikad više ne otići iz njega. Mogu se odmoriti od silnih nesreća koje ih prate.


No, ubrzo Alice upoznaje prijatelja, Elleryja Fincha, koji je, bijaše to slučajnost ili ne, pročitao knjigu njezine bake i njezin je veliki obožavatelj. Ubrzo nakon što im se život donekle vrati u normalu, Aliceina majka nestane, a njoj preostaje jedino da je nađe. S porukom „Kloni se Ljeskova luga“, Alice se, zajedno sa Elleryjem Finchom, zaputi u pustolovinu u kojoj svi putevi vode u Ljeskov lug.

„Ako je Daleka zemlja stvarna, možda su i sve ostale bajke stvarne. Mogli bismo u potragu za Nigdjezemskom. Ili Narnijom.“

Kako Alice kreće u potragu za svojom majkom, ali i Dalekom zemljom, mi smo polako uvučeni u priče u priči. Otkrivamo što se to događa u mračnim i strašnim bajkama iz Priča iz Daleke zemlje. Saznajemo sadržaj nekih bajki na koje se možemo samo naježiti, širom otvoriti oči i brzo čitati dalje. Ne možete predvidjeti sljedeću situaciju, ne možete znati što će se dogoditi. Sve je toliko zagonetno i zanimljivo, informacije dobivamo polako i ne shvatite o čemu se radi dok to i sama autorica ne želi.





Zašto je Aliceina priča od početka toliko nesretna te koju tajnu skriva njezina baka, otkrit ćete u priči punoj bajki u kojoj se možda neka i ostvari. Otkrit ćete kakvo značenje imaju pero, češalj i kost i zašto se uvijek govori da se ne treba igrati sa nečijom sudbinom.

Mene je priča oduševila. Ukoliko volite bajke i prepričane verzije bajki ili pak samo moderne priče koje se temelje na starim bajkama, voljet ćete ovu knjigu. Puna je pustolovina i čarobnih mjesta i događaja i nepredvidivih situacija. Upoznat ćete divne likove, bajke i cijeli jedan novi svijet u koji ćete poželjeti vjerovati.

„Ti si i jedno i drugo i nijedno od toga. Ti si priča, ali to te ne čini ništa manje istinitom.“

Ocjena: 5/5

Izdavač: Vorto Palabra

Prevela s engleskog: Marijana Pasarić


86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page