top of page

Mythos I: Mitovi, Stephen Fry - recenzija


Upravo kada pomislite da vam ne treba više znanja o grčkim bogovima nego što ga trenutno imate, dođe vam u ruke ova knjiga i Stephen Fry koji vas tamo negdje gleda i smije se. Vašoj naivnosti što ste mislili da vam ovakva knjiga ne treba i oduševljenosti pročitanome.


Mythos je knjiga o grčkim mitovima, ispripovijedanim na jedan vrlo zanimljiv način.


Stephen Fry vodi nas od samog početka, od stvaranja svijeta, i polako nas uvlači u svijet grčkih bogova. Objasnit će vam sve što vas je ikad zanimalo, kao da ispred sebe imate enciklopediju općeg znanja uz objašnjenja na zabavan način. Sa ovom knjigom saznat ćete kako je nastao svijet, kako su uopće nastali bogovi, kako su oni podijelili područja kojima će vladati… No uz to, dobit ćete objašnjenja za odlične stvari za koje ste do prije ove knjige mislili da objašnjenja nema.

Meni najdraži mit, o pčelama i medu, govori nam od čega je nastala ona poznata da je med hrana bogova i objašnjava zašto pčela ima žalac kojim će ubiti samu sebe ako ga iskoristi. Još i par tjedana nakon što sam pročitala knjigu, svima koji su došli u malo veći razgovor sa mnom, pričala sam im ovaj mit (i svi po redu ostali su oduševljeni).





Osim mitova o doslovno svemu, ovdje ćete pronaći i objašnjenja o nastanku riječi. Na primjer, od kuda nam riječ ognjište, ili tifus, ili geologija. Mythos je pravo blago od knjige jer nisu ovdje samo „priče o tamo nekim bogovima“, ovdje se nalaze priče o nama i objašnjenja za sve što nam je ikad trebalo objašnjenje. Lako bi je mogla nazvati romanom i enciklopedijom u jednom. Saznat ćete mit o godišnjim dobima, o nastanku ljudi, o Pandori i njezinoj kutiji, o paunu… Svakom novom stranicom ova knjiga uspjela me ponovno očarati.

Uopće se neću začuditi kada mi netko za par godina kaže da se zaljubio u čitanje knjiga upravo zbog ove knjige.


"Pogađam što možda mislite. Ta stvorenja zvuče poprilično dražesno- Dan, Noć, Svjetlost, Bezdan i Ponori. No ovo nisu bili bogovi ili božice, nisu bili čak ni ličnosti. A može vam pasti na pamet i da, budući da nije bilo vremena, nije mogla postojati ni dramska radnja, nikakva priča; jer priče ovise o bilo jednom i što se zatim zbilo."

Oduševila me na sve načine na koje jedna knjiga može oduševiti, uključujući i dizajn. Nadam se da svi već znaju za genijalnu izdavačku kuću pod nazivom Mitopeja. Oni su odlučili biti svoji i predstaviti nam knjige na unikatan način, tako ćete svako njihovo prvo izdanje ugledati u posebno dizajniranoj verziji, sa tvrdim koricama, pripadajućom kutijom i vašim brojem. Brojem koji označava samo 500 primjeraka te knjige, pa kad se rasproda, više se ne tiska. Tada naprave meko i jeftinije izdanje.




Ako ćete ove godine pročitati samo jednu knjigu koju vam ja preporučim, molim vas da to bude ova.


Ukoliko volite mitove i divne priče koje mogu na jedan drugačiji način objasniti stvarnost, posegnite za ovom knjigom. Isto tako, ukoliko volite izgledom lijepe knjige, ovu morate imati. Čak joj i naslov svijetli u mraku.


I za kraj, bez problema mogu reći da mi je ova knjiga kandidat za knjigu godine po nekoj mojoj osobnoj listi pročitanih knjiga.




Ocjena: 5/5

Izdavač: Mitopeja

Prevela Martina Pranić


98 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page