top of page

Magična pustolovina u kojoj ćeš htjeti sudjelovati. The alchemyst, Michael Scott

Ova knjiga svidjet će ti se ako si fan Harry Pottera. Predivna je ovo fantazija o alkemičarima, čarobnjacima, vampirima, mitološkim bićima i spašavanju svijeta.


Nicholas Flamel je osoba koja je stvarno postojala i za koju kruže svakakve legende; otkrio je eliksir za besmrtnost, još uvijek je živ, može metal pretvoriti u zlato… Svemu tome ide u prilog i činjenica da je njegova grobnica, kao i grobnica njegove žene, pronađena prazna. On i njegova žena glavni su likovi ove priče, gdje se sve ove činjenice isprepliću i stvaraju nam jedan fantastičan i magičan svijet.


Ukradena je najvrjednija i najstarija knjiga na svijetu te ako dođe u krive ruke, svijet kakav poznajemo će nestati. Knjiga, osim svakakvih proročanstva, sadrži i recept za besmrtnost te će bez knjige, Nicholas i njegova žena Perenelle, ubrzo ostarjeti i umrijeti jer svaki dan koji provedu odvojeni od knjige, ostare godinu dana.


Međutim, to nije sve. Imamo i blizance, Sophie i Josha Newmana, koji su se našli u knjižari baš u tom trenu kada je knjiga ukradena. No, ubrzo se sazna da to nije bila slučajnost već da oni imaju jako veliku ulogu u spašavanju svijeta. Naime, proročanstvo kaže da će jedan pokušavati spasiti svijet, a drugi ga željeti uništiti. Ali, koji je koji?





Knjiga je puna magičnih bića i mjesta, što se meni osobno jako dopada. Sve je nekako ukomponirano baš onako savršeno i zvuči da je stvarno. Svi događaji nekako su povezani sa stvarnim događajima u povijesti, primjerice veliki požar u Londonu sa pokušajem krađe knjige.


Svi likovi imaju neku svoju specifičnost i neobičnost. Imamo vampirku koja je vegetarijanac, imamo mitološko biće koje je svaki dan ujutro mlado a navečer staro… Ima toliko genijalnih detalja i tih sitnica koje začinjavaju priču i cjelokupni dojam. Kada sam vidjela da je naslov- Alkemičar, uopće nisam očekivala toliku dubinu, očekivala sam samo neke alkemičare i možda borbu za zlato.


E sad, imam par loših i malo manje dobrih vijesti. Loša vijest je da knjiga ima 6 nastavaka. Dobra vijest jest da su prve četiri knjige prevedene na hrvatski. Loše vijesti su da je izdavač Algoritam i ne znam mogu li se uopće negdje naći prve četiri knjige (antikvarijat možda?). No, dobre vijesti su da ih ima na engleskome, i baš lijepo izgleda cijeli komplet te što je još važnije- na engleskome su puno jeftinije nego ove hrvatske. Sad više ne znam ima li više dobrih ili loših vijesti, no da završimo u pozitivnom duhu- dobra vijest je da je knjiga fantastična i vrlo lako se čita i na engleskome.


Odoh ja u nabavku nastavaka…


"Once you have been touched by magic, you are forever changed."



Ocjena: 5/5





61 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page