top of page

Nijemi pratitelji, Laura Purcell


Ovo je knjiga koja je vrlo brzo postala popularna nakon izlaska iz tiska. Prekrasna naslovnica, zanimljiv naslov… no što se u njoj krije?


Kako to uvijek biva u ovakvim gotičkim romanima, postoji jedna kuća u kojoj se doseli Elsie- friška udovica. Elsie je izgubila svog dragog muža vrlo brzo te se seli u njegovu kuću koja je dugo bivala prazna. Uz to, Elsie nosi njegovo dijete te joj je to jedina radost koja joj je ostala. Seli u kuću sa Sarah, rođakinjom njezinog pokojnog supruga te tamo boravi sa još tri sluškinje.







Ubrzo nakon useljenja u kući se počinju događati čudne stvari- predmeti su premješteni a da nitko ne zna tko ih je preselio, soba je jednom počišćena a drugi put nije i pojavljuju se neke čudne lutke- drvene figure koje izgledaju kao stvarne osobe. A jedna od njih jako sliči Elsie. Iako se trude skloniti te figure, one se uvijek vraćaju… Tko ih to premješta? No, to nije sve, kuća ubrzo postane mjesto gdje stanovnici polako bivaju ubijeni.


Knjiga je pisana tako da imamo poglavlja u sadašnjosti, gdje Elsie boravi u psihijatrijskoj bolnici i poglavlja koja ona pripovijeda liječniku, odnosno piše na papir što joj se dogodilo jer je izgubila sposobnost govora. Također, imamo poglavlja koja nas vraćaju 200 godina unatrag (dakle u 1635., a radnja se događa 1865.) Ta poglavlja su vrlo zanimljiva jer nam otkrivaju kako su se uopće te čudne figure nazvane Nijemi pratitelji, stvorile u kući.


„Ima li zlo želje ili potrebe? Zacijelo ne, to bi ga učinilo previše ljudskim. Ne bi više bilo trzaj iz dubina bezdana, nego nešto svjesno što može izroniti na površinu u svakome.“

Knjiga me doslovno oduševila, ima elemente nadnaravnog gdje ne znaš je li to stvarno nadnaravno ili je Elsie s razlogom u psihijatrijskoj bolnici jer joj se priviđaju stvari. Do zadnje stranice mi ne znamo što se stvarno dogodilo te vam mogu reći da je ovo jedna od rijetkih knjiga gdje me kraj izbacio iz stolice. Prepuna je detalja koji samo dokazuju kako je autorica jako dobro promislila što će napisati i kako će se priča odvijati, upleteni ste u jednu misteriju u kojoj tek na kraju shvatite da ste bili uhvaćeni u nju.


Uz sve to, imamo temu o pravima žena, bi li Elsie bila bolje shvaćena kada bi bila muškarac? U doba kada se radnja odvija vrlo lako se žena optuži da je luda i da je vještica. Je li zaista Elsie luda? Je li zaista žena koja je nabavila drvene lutke bila vještica ili su to samo seoske priče?


“Možda joj se od tuge priviđaju stvari. Tuga ima čudan učinak na duh – ljudi uvijek tako kažu.”

Ukoliko ste u potrazi za lako čitljivom knjigom koja je malčice jezovita i puna misterija, no istovremeno knjiga u kojoj ćete uživati i gdje se nećete previše preplašiti (barem ja nisam…) i koja će vas odvesti u neki povijesni svijet i upoznati sa tadašnjim društvom i pravilima, pronašli ste knjigu za sebe. Sviđa mi se jer ničeg nema previše, ima baš taman doze jezivosti i doze nadnaravnog te ono baš koliko treba povijesti. Savršeni balans motiva za ovakvu knjigu.

No, ukoliko se plašite vlastite sjene i ako ste lakovjerni, možda bi bilo bolje da ovu knjigu zaobiđete. Vjerujte mi, nije za svakoga i nisam kriva ako će vam se nakon pročitane knjige početi javljati neki zvukovi u kući kao što je- psik.






P.s. Sretan Međunarodni dan žena <3



Ocjena: 5/5

Izdavač: Znanje

Preveo s engleskog: Predrag Mavar

Cijena: 129 kn


63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page