top of page

Nikad kraja kornjačama, John Green

Postoje te neke knjige koje ne možete shvatiti kakve su i o čemu se radi iz naslovnice i naslova. Kakva je to knjiga koja ima naslov Nikad kraja kornjačama?


Pomislila sam da netko uzgaja kornjače i da ima pun stan kornjača i da ih ima toliko puno da im nema kraja. No u ovoj knjizi se uopće ne radi o kornjačama. Radi se o jednoj zanimljivoj i vrlo neobičnoj, pomalo drugačijoj djevojci Azi, koju ne muče tipični problemi. Njezine misli pune su razmišljanja o bakterijama, kako njezine bakterije žive u njezinim crijevima, kako ih ne može kontrolirati, gdje može dobiti C. diff, kako je od „milja“ zove i kako može umrijeti od toga. Ona se bori sa svojom anksioznošću i opsesivnim mislima, zbog čega ne može normalno razgovarati s ljudima.




U knjizi se radi i o nestanku jednog milijunaša, Russela Picketta, za čiji se pronalazak i/ili bilo kakve korisne informacije dodjeljuje nagrada od 100000 dolara. No, ovdje nije riječ samo o pronalasku milijunaša i vrlo privlačnoj novčanoj nagradi, a ni o Azinim mentalnim problemima, ovo je knjiga gdje prijateljstvo i ljubav imaju jako veliku ulogu.


Iznenađena sam lakoćom čitanja i tim nekim jednostavnim stilom pisanja, knjiga uopće nije naporna ni dosadna… doživjela sam je kao neko osvježenje.




Uvijek me fascinira kako su tinejdžeri u knjigama zreli i kako imaju specifična razmišljanja. Mislim da ću zbog toga čitati teen knjige i kad ću biti stara baka koja će svojim praunucima dijeliti bombone.


Mnogi će ovu knjigu uspoređivati sa ostalim knjigama Johna Greena. Mnogi će reći- Greška u našim zvijezdama me oduševila, ova mora biti jednako dobra (ili još bolja). Ja je neću uspoređivati ni sa Greškom u našim zvijezdama, ni sa Obilje Katherina, ni sa Gradovima na papiru… Ovo je knjiga za sebe, odlična i nimalo slična ostalima. Jedna od boljih Greenovih svakako, bolja od Greške u našim zvijezdama?- nisam sigurna. No odlična onako sama za sebe i bez neke konkurencije u toj temi s kojom se bavi.




John Green je sjajan pisac, likovi su živi a stil pisanja briljantan, kao da letiš kroz knjigu. Aza je djevojka koja treba pomoć i kojoj bi svaki čitatelj rado pomogao, njezina prijateljica Daisy također je sjajna prijateljica s kojom bi rado otišao na kavu ali joj isto tako i pomogao. Svim likovima Green je posvetio dosta pažnje i dobro ih je okarakterizirao što knjigu čini jednom odličnom cjelinom.




Knjiga se bavi prijateljstvom, ljubavi, mentalnim problemima…- sa svime o čemu jedan srednjoškolac (i ljubitelj Johna Greena) treba čitati.


A zašto se zove Nikad kraja kornjačama? E, to ćete morati saznati sami.



38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page