top of page

NOS4A2, Joe Hill


Roman malo neobičnog naziva možda ne privuče svakoga na čitanje. No kad shvatite o čemu se radi, brzo ćete ovu knjigu uzeti u ruke.


Naime, NOS4A2 (čitaj nosferatu) su registarske pločice od Rolls Royce-a, Utvare iz 1938. čiji je vlasnik Charlie Manx. Osim što ima kul auto, on ima i kul sposobnost- može svojim umom stvoriti vlastiti svijet u kojeg može odvesti svakog. Taj svijet postoji u njegovom unutarnjem krajoliku te je baš ovaj auto poveznica između njegovog imaginarnog svijeta sa stvarnim svijetom. Samo što taj zamišljeni svijet postoji i to je ni više ni manje nego Božićna zemlja. Zemlja u koju on odvodi djecu- spašava djecu, te ih u svojoj Utvari vozi do Božićne zemlje gdje je svaki dan Božić i gdje će uvijek biti sretni. Nema povratka kada se jednom djeca provozaju u Utvari, jer Utvara jest Charlie Manx i Charlie Manx jest Utvara, kao što je i Božićna zemlja.


No kako to uvijek biva, nije on jedini sa takvom sposobnošću gdje druge možeš odvesti u svoju stvarnu maštu. Postoji i Vic, koja svojim biciklom može prijeći svoj most i pronaći izgubljene stvari, makar one bile i na drugom kraju svijeta. Ovo će najbolje objasniti citat koji slijedi.


„Svatko živi u dva svijeta,“ rekla je Maggie odsutno dok je proučavala slova. „Postoji stvarni svijet i sva njegova naporna pravila i činjenice. U stvarnom svijetu ima stvari koje su istina i koje nisu. Stvarni je svijet većinom k-k-kita. No svi također žive u svijetu u svojoj glavi. Unutarnji krajolik, svijet misli. U svijetu misli- u unutarnjem krajoliku- svaka je ideja činjenica. Emocije su stvarne koliko i gravitacija. Snovi su moćni koliko i povijest.

Vic, naravno, pronađe Manxa i jedina je koja mu uspije pobjeći i koja ga uspije zaustaviti u otimanju djece na dugih 20 godina. Ali nije sve tako jednostavno… Manx je s razlogom želio samo djecu- njihova energija ga je hranila te je postao neka vrsta vampira…


20 godina prođe i dogode se zanimljive stvari za to vrijeme, Manx je u „nepovratnoj“ komi a Vic je već odrasla i ima sina. No, zlo nikad ne spava i tako se, igrom okolnosti, Manx ponovno vrati, a za svoj spektakularan povratak Božićnoj zemlji i svoj djeci koja ga tamo čekaju, odluči se osvetiti Vic i oteti njezinog sina…





„Cesta do Božićne zemlje uklanja sve tuge, ublažuje sve boli, briše sve ožiljke. Oduzima sve što je u tebi, a ne čini ti dobro, ostavlja samo čiste i dobre stvari. Kad napokon dođemo na odredište bit ćeš nevin ne samo po pitanju boli već i sjećanja na bol. Sva je tvoja nesreća poput prljavštine na prozoru. Kad auto završi s tobom, bit ćeš očišćen i blistat ćeš. A i ja ću.“

Neću vam dalje pripovijedati radnju, knjiga ima gotovo 600 stranica (englesko izdanje ima 700…) te je opisan svaki važniji lik i svaka važnija stvar. Puna je detalja i poveznica, karakterizacije likova, opisa krajolika i njihovih sposobnosti. Ima i poneke divne crteže koji samo dodatno upotpunjuju cijelu sliku.





Ovo je jedan fantastičan moderan horor, remek djelo koje nećete tako lako zaboraviti. Uostalom, nisam ni ništa manje očekivala od sina Stephena Kinga… Ovom knjigom postala sam veliki fan Joe Hilla, onakav koji će kupiti i pročitati svaku njegovu knjigu koju napiše. Kompleksna je, čitala sam je dva i pol tjedna, ali ljudi, isplatilo se je! Toliko sam sretna što sam otkrila ovu knjigu i što sam je pročitala, što sam otkrila fantastičan um Joe Hilla.

Odlična informacija je da on piše i stripove (koje sam, naravno, već pročitala i ići će recenzija i za njih) i da su napravljene dvije serije- i za ovu knjigu i za stripove Locke and Key. Pa eto, ako niste sigurni trebate li pročitati knjigu, hoće li vam biti strašna i hoćete li moći spavati… možete probati sa serijom (preporučujem za početak gledanje po danu…).


„Odavno je bio prihvatio da svatko na ovom svijetu ima svijet u sebi, stvaran koliko i zajednički svijet koji svi dijele, ali kojem nitko drugi ne može pristupiti. Rekla je bila da može prebaciti svoj most u taj svijet, ali da na neki način most također ostaje u njenom umu. Zvučalo je to poput deluzije sve dok se ne biste sjetili da ljudi stalno izmišljeno čine stvarnim: izvode i snimaju glazbu koju čuju u svojoj glavi, grade kuće koje su u glavi već podigli. Fantazija je oduvijek stvarnost koju samo treba uključiti. „


Ocjena: 5/5

Izdavač: Hangar7

S engleskog preveo Igor Rendić

Cijena: 159 kn


85 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page